De opkomst voor de Europese verkiezingen is aanzienlijk hoger dan vijf jaar geleden, toen 42,6 procent naar de stembus ging. Deze keer bracht ongeveer de helft van de kiesgerechtigden een stem uit.

De opkomst in 27 EU-landen ligt gemiddeld rond de 51 procent, maakte een woordvoerder van het Europees Parlement in Brussel bekend op basis van exitpolls. Van het Verenigd Koninkrijk zijn nog geen cijfers bekend, maar als schattingen over die lidstaat worden meegerekend komt de opkomst tussen de 49 en 52 procent te liggen.

De opkomst is volgens de zegsman de hoogste sinds 1994, toen 56,6 procent een stem uitbracht. In 1999 was het 49,5 procent. In Nederland kwam ruim 41 procent naar de stembus, tegenover ruim 37 procent in 2014.

In totaal mochten ruim 420 miljoen Europeanen een stem uitbrengen. In vijf lidstaten geldt een stemplicht.

Verenigd Koninkrijk: Brexit Party 32%, Conservatieven halveren

De anti-EU-partij Brexit Party lijkt de grote winnaar te gaan worden van de verkiezingen voor het Europees Parlement. In de eerste peiling van Britain Elects komt de nieuwe partij van Nigel Farage uit op 31,6 procent van de stemmen, melden Britse media.

Labour en de pro-EU partij Liberal Democrats strijden om de tweede plaats met elk 18 tot 19 procent.

De Conservative Party van uittredend premier Theresa May verliest naar verwachting de helft van de zetels en haalt 12,4 procent.

Partij van Le Pen nipt voor op Macron

Rassemblement National (RN), de partij van de eurosceptische, nationalistische Marine Le Pen, wint de Europese verkiezingen van de beweging van de uitgesproken pro-Europese president Emmanuel Macron in Frankrijk. Volgens de exitpoll van Ipsos behaalt Le Pen 23,2 procent van de stemmen tegen 21,9 procent voor Macron.

RN, de opvolger van Front National, haalde volgens andere peilingen volgens persbureau AFP 24 procent tegen Macron tussen 22 en 23. De groenen boeken winst en komen naar verwachting uit rond 12 procent. In 2014 scoorde Marine Le Pen bij de Europese verkiezingen 24,8 procent.

President Macron laat via een woordvoerder weten dat de uitslag "teleurstellend maar geen afstraffing" is. Het resultaat van de EU-verkiezing zal niet tot een beleidswijziging leiden in Frankrijk, aldus het Elysee.

De opkomst in Frankrijk lag met 50,5 procent stukken hoger dan in 2014 (35,07 procent).

Groenen winnen in Duitsland

De regeringspartijen in Duitsland hebben zwaar verlies geleden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat blijkt uit de exitpoll van de tv-zenders ARD en ZDF.

De CDU van bondskanselier Angela Merkel en de Beierse zusterpartij CSU haalden iets minder dan 28 procent van de stemmen. Dat was in 2014 nog 34,5 procent.

De sociaaldemocratische SPD bleef steken op 15,6 procent (27,3 procent in 2014) en werd daardoor voorbijgestoken door Die Grünen. Die haalden volgens de peiling tussen de 20,8 tot 21,8 procent, een verdubbeling vergeleken met vijf jaar geleden.

De rechts-populistische AFD haalde kreeg 10.5 procent van de stemmen (7,1 procent in 2014). De liberale FDP boekte winst en kwam uit op 5,5 procent. De partij Die Linke haalde hetzelfde percentage.

De opkomst bij de oosterburen lag tussen de 59 en 60 procent, fors meer dan de 48,1 procent van vijf jaar geleden.

Italië: populisten van Lega aan kop

De rechts-nationalistische Lega van Matteo Salvini heeft volgens de exitpoll de overwinning geboekt bij de verkiezingen voor het Europees parlement in Italië.

Regeringspartij Lega krijgt naar verwachting tussen de 27 en 31 procent van de stemmen. Daarmee hield het de coalitiegenoot de Vijfsterren Beweging achter zich. Die partij kan rekenen op 18 tot 23 procent.

Het centrumlinkse PD, met 20 tot 25 procent, strijdt met de Vijfsterren Beweging om de tweede plaats.

Europees Parlement: Groenen, Liberalen en eurosceptici presteren sterk

De Europese Volkspartij (EVP) van de christendemocraten en de sociaaldemocraten (S&D) verliezen de meerderheid die zij veertig jaar hebben gehad in het Europees Parlement, zo blijkt uit een eerste raming op basis van nationale exitpolls in elf EU-landen. De groenen, liberalen en eurosceptische partijen staan op winst.

De EVP van topkandidaat Manfred Weber blijft de grootste fractie, maar daalt van 216 naar 173 zetels. De S&D met als boegbeeld Frans Timmermans valt terug van 185 naar 147 zetels.

Er zijn 751 zetels te verdelen. De liberale partij ALDE zou derde worden met 102 zetels, een winst van 33 vergeleken met 2014. De groenen komen in de raming uit op 71, een winst van 19.

De conservatieve fractie ECR, waar Forum voor Democratie lid van wil worden, zou van 77 naar 58 zetels zakken. De eurosceptische fractie ENF, waar de PVV in zit, zou van 36 naar 57 zetels stijgen.